Vad händer efter att du lämnat in dina gamla kläder till oss?

Varje vecka får vi in tusentals plagg, skor och tyger i våra insamlingsstationer runtom i Hudiksvalls kommun, men vad händer efter att du har lagt ner en kasse med kläder i en av våra stationer? –Häng med på en digital rundtur för att lära dig mer om hur vi hanterar alla insamlade kläder.

Upphämtning.jpg

Insamling

Hur kommer kläderna in?

Vi har klädinsamlingscontainrar på fem platser i Hudiksvalls kommun:

  • Ica Maxi i Hudiksvall

  • Ica Träffpunkten i Hudiksvall

  • Stora Coop i Hudiksvall

  • Ica Iggesund

  • Dakapo i Näsviken

Våra insamlingscontainrar finns vid återvinningsstationerna på respektive plats. I dessa är det fritt fram för alla att lägga ner kläder, tyger, skor och annat som får plats i en vanlig plastkasse. Vi tömmer stationerna 1-2 gånger i veckan.

Om man vill att kläderna man skänker ska skickas direkt till Lettland är det bara att skriva “Lettland” eller “Bistånd” på din kasse. Men visste du att det är tack vare försäljning av insamlade kläder, möbler och prylar som vi kan betala frakten för att skicka ner alla insamlade kläder till Lettland? Faktum är att allt överskott av vår försäljning går oavkortat till Situation Baltikums biståndsverksamhet i Lettland, inte minst till vårt gemensamma klädprojekt.


Strykning.jpg

Sortering

Från kasse till galge eller säck

När kläderna har hämtats upp vid återvinningsstationerna fraktas de till vår butik i Näsviken där våra sorteringsproffs Eva och Annelie sorterar ut vad som ska säljas i butiken och vad som ska skickas till Lettland. Eva och Annelie är mycket noggranna med vad som hängs upp i butiken, det ska alltid vara helt och rent och inte ha någon obehaglig lukt. Ibland åker strykjärnet fram och ibland noppborttagaren, om det är fina plagg som bara behöver lite kärlek. Sådant som inte går att säljas eller skickas till Lettland på grund av hål eller fläckar lämnar vi in på återvinningscentralen i lumpcontainern.


Lastning.jpg

Hjälpsändningar

Meningen med vår verksamhet

När vårt säcklager börjar bli fullt av klädsäckar bokar vi en långtradare som sedan kommer och hämtar upp säckarna och fraktar dem till Lettland. Det brukat bli 3-4 hjälpsändningar om året. På plats i Lettland tar vår lokala operatör Elga vid och ser till att kläderna hamnar hos behövande. Se filmklippet nedan och hör Elga själv berätta om verksamheten i Lettland.